Fotbollen och dess framväxt i Sverige


Modern fotboll härstammar från Storbritannien från 1800-talet. Sedan medeltiden hade “fotbollsspel” spelats i städer och byar med ett minimum antalet regler.

Industrialiseringen och urbaniseringen, minskade den tid man fick spendera på fritid för arbetarklassen, kombinerat med att man införde en hel del restriktioner mot särskilt våldsamma och destruktiva former av folkfotboll. Detta förminskade spelets status från början av 1800-talet framåt. I takt med att intresset för sporten ökade släppte man på restriktionerna. Utvecklingen av modern fotboll var nära knuten till processer av industrialisering och urbanisering i viktorianska Storbritannien. De flesta av de nya arbetarklassens invånare i Storbritanniens industriländer och städer förlorade gradvis sina gamla fritidsintressen och sökte nya former av fritidsaktiviteter. Från och med början av 1850-talet hade många industriarbetare ledigt på lördagar och började spendera allt mer fritid åt att spela fotboll. Viktiga institut såsom kyrkor, fackföreningar och skolor organiserade fotbollslag för att hjälpa herrar med rekreation.

Svensk fotboll

Sport i all ära. Fotbollen är den sport som vi värderar allra högst om svensken får bestämma. Sverige har en stark sportkultur, även om inte lika stor som Spanien, England, Brasilien med flera. Dock så är fotbollen tillsammans med hockey och handboll den sport som vi satsar mest pengar på. Av alla sporter i Sverige har fotbollen också det högsta antalet klubbmedlemmar och aktiva spelare.Många fotbollshjältar har kommit och gått, men minnena från tidigare framgångar har inte glömts bort. Vi alla minns VM-bromsen 1994.

Thomas Ravelli, Henrik Larsson, Martin Dahlin, Kåmark, K Andersson och Magnus Hedman. Vi kanske har missat några,men detta VM var en av de starkaste minnena svensken har av svensk fotboll. Ni kanske minns den svenska VM-låten, “När vi gräver guld i USA”. En fantastisk glädjespridande låt som alla svenska hejjare älskade och fortfarande minns väldigt väl.

Allsvenskan

Kikar vi på den högsta divisionen inom svensk fotboll, så kallad Allsvenskan, hittar man ett flertal fotbollsspelare som idag spelar i internationella ligor och som lyckats fantastiskt bra. Första allsvenska matchen spelades i början av 1924. Det kallades då för Storserien och ersatte senare Svenskt mästerskap i fotboll.  I allsvenskan deltar 16 lag där varje lag får mötas på hemmaplan en gång och bortaplan nästa gång

Kollar vi i Stockholm är de mest framträdande Stockholmsklubbarna inom Allsvenskan, AIK (Allmänna Idrottsklubben, Gnaget), Djurgårdens Idrottsförening, Djurgården och HIF (Hammarby Idrottsförening, som ofta kallas “Bajen”), som är representerade av både kvinno- och herrfotbollslag. I övriga delar av landet hittar vi andra stjärnlag såsom IFK Göteborg, Malmö FF, Norrköping, Kalmar FK.Det har hänt en hel del spännande saker inom svensk fotboll och förutom allsvenskan har man superettan som är näst högsta divisionen efter allsvenskan och ersatte division 2 år 1987. Även här har man 16 lag som totalt spelar 30 marser. De två bästa lagen går vidare till allsvenskan. De två sämsta flyttas till division ett.  Det finns en hel del andra grupperingar inom divisioner som intressanta att läsa om. Alla har ju trots allt börjat i de lägre divisionerna innan de kom upp i dessa gruppspel. Många av spelarna inom superettan finns även inom de större europeiska ligorna.