Ghanas heta derbyn


Fotboll världen över erbjuder de mest spännande stunderna när rivaliserande klubbar möter varandra. Det kan vara lag från samma förort, stad eller område. Men alla derbyn har ett gemensamt, det erbjuder mer puls, per prestige och mer känslor än vanliga matcher

Ghana i begynnelsen

Ghana är inget undantag för inverkan av rivalitet på fotboll. Fotbollen i det västafrikanska landet byggdes på lokala rivaliteter. När toppligan i Ghana skapades 1958 så började man med att säkerställa att det skulle vara fyra derby´s den första matchdagen. Alla i de fyra största fotbollsstäderna i Ghana. I Kumasi spelade Asante Kotoko mot Corners Stones, medan Accra Hearts of Oak tog emot Gt. Olympics i huvudstaden Accra. I Secondi spelade Eleven Wise mot Hasaacas, samtidigt som Ebusua Dwarfs mötte Vipers i Cape Coast. Och ska man nu titta på den hårda rivaliteten som finns i ghanesisk fotboll så finns det några matcher/derbyn som skapat den.

Asante Kotoko och Hearts of Oak

Accra-jättarna och Kumasi-jättarna har en rivalitet som går långt tillbaka i tiden. De två klubbarna styr största delen av fotbollen i landet och ligger i de två största städerna i Ghana. Enbart det faktum att de är de två mest framgångsrika klubbarna i landet skapar automatiskt en form av spänning mellan dem. Det handlar väldigt mycket om prestige. Fans av båda lagen känner sig alltid störda när deras klubb blir besegrade av den andra klubben. Inte bara fansen känner det utan spelarna också som gör allt i sin makt för att vinna matchen eftersom det kommer ge dem många andra positiva saker tillbaka också. Under åren har det också blivit en trend av fans att hungerstrejka när deras lag förlorar en derbymatch. Fufu är favoritmat för Kotoko-fans men inte ens det får de i sig om Heart of Oaks vinner över Kumasi-klubben.

Match fick brytas

Den allra första ligamatchen dem emellan genererade så mycket spänning mellan lagen att matchen var tvungen att brytas. Hemmalaget Kotoko var på väg att förlora framför sina hemmafans och hade en spelare som blev utskickad men vägrade lämna planen. Det är inte ovanligt att spelare från det förlorande laget ibland gråter när matchen är slut. Mama Acquah, som var den äldsta spelaren i Hearts of Oak grät till exempel som om han hade förlorat en familjemedlem när Asante Kotoko gjorde tre mål och slog dem i Accra år 1980. En annan stor anledning till rivaliteten mellan Kotoko och Hearts of Oak var övergången för  Charles Taylor från Hearts of Oak till Asante Kotoko. Taylor var en av de hetaste spelarna i ligan i början av 2000-talet sedan han hjälpt Hearts of Oak att vinna CAF Champions league 2000.

Asante Kotoko, under den ambitiöse och målmedvetne ordföranden Sylvestre Asare Owusu, gjorde Charles Taylor till sin huvudspelare för transfer. Det var en komplicerad övergång men Asante Kotoko hade ett brådskande behov av Taylors tjänster så de tänkte inte fullt ut på konsekvenserna vid övergången. Hearts of Oak tog saken till FIFA och även om Porcupine Warriors blev ombedda att betala böter till Hearts för ett kontraktsbrott, så säkrade de överföringen av spelaren.