Island satsar på fotboll


Island har kommit som en raket på fotbollshimlen de senaste åren, trots att landet bara har runt 340.000 invånare så har man lyckats skörda internationella framgångar. Jämför det exempelvis med Real Madrids hemmastad Madrid som har ett invånarantal på 3,6 miljoner, och då är de bara ett klubblag ändå. Därför är det riktigt unikt det Island lyckats med, att på så få invånare ändå lyckats så bra internationellt.

Isländska proffs

Det finns även en del del Isländska utlandsproffs. GIF Sundsvall är ett lag som har en tradition av att ha isländska spelare i sitt lag, Kristinn Freyr Sigurdsson och Rúnar Már Sigurjónsson för att nämna två. Den gänglige, högerfotade mittfältaren Gylfi Þór Sigurðsson spelar i Everton i Premier League och Eiður Guðjohnsen har spelat såväl för Chelsea, Bolton och Barcelona. Fram till år 2015 hade Island aldrig lyckats kvala in till något större mästerskap. Men man lyckades kvala in till VM i Ryssland sommaren 2018 vilket också blev den allra första gången de deltog i ett VM. Island blev därmed det minsta landet, sett till befolkningen, som någonsin deltagit i fotbolls-VM. Svensken Lars Lagerbäck fungerade mellan åren 2011 och 2016 som förbundskapten för Isländska landslaget och är en av anledningarna till framgångarna. När landslaget spelar på Island eller när stora mästerskap ska avgöras så är det på Laugardalsvöllur i Reykjavik man spelar.

Den isländska ligan

Högstaligan på Island var länge känd som Landsbankadeild men efter den stora bankkrisen i landet var Landsbankinn tvungna att avbryta sin sponsring av ligan inför 2009 års säsong. Idag heter högsta divisionen Úrvalsdeild karla eller Pepsideild efter ligans sponsor Pepsi. Den isländska ligan spelades första gången 1912. I serien finns 12 lag där alla lagen möter varandra borta och hemma under 22 omgångar. De två lagen som hamnar i botten av ligan blir nedflyttade till 1. deild karla vilket är den andra divisionen. Motsvarande, de två lagen i toppen av 1. deild karla avancerar upp till Úrvalsdeild. Flest ligasegrar genom tiderna har huvudstadslaget KR Reykjavik. Många har ställt sig frågan hur den lilla nationen kunde bli så bra på fotboll. Svaren är många, men i grunden ligger en storsatsning man gjort för att alla ska få chansen att träna fotboll av god kvalité.

Ett exempel är tränarstatusen, Island har den högsta andelen utbildare tränare och fenomenet vi har i Sverige med föräldrar som tränare det existerar knappt. Därmed erbjuds alla proffshjälp redan från början. Av de 600 tränare man har inom klubbfotbollen på Island så har minst 60 procent av dem UEFA B-licens eller högre. Kostnaden för tränarna står medlemsavgifterna för. Kommunerna erbjuder kostnadsfria lokaler vilket gör att klubbarna istället kan lägga större delen av sina pengar på just högklassiga tränare. Dessa tränaravgifter är även kraftigt subventionerade av KSI (isländska fotbollsförbundet). På Island finns det också en bra fotbollsplan i princip varje by eftersom man har ambitionen att alla som vill spela fotboll ska kunna göra det. Den 103 000 km² stora (lilla?) ön har drygt 270 fotbollsplaner fördelat på 150 mindre inomhusplaner, 7 stora inomhusplaner, 36 konstgräsplaner och 70 naturgräsplaner.