Lokal derbyfeeling i Ghana


Fotboll i Afrika är inte som fotboll i Sverige, det förekommer korruption, spelarna får inte alltid utlovade löner, men framförallt finns det en brännande het passion för sporten! Från såväl spelare som ledare och supportrar.

Monday Stars

I Ghana finns fotboll överallt. I stadsdelen East Legon i huvudstaden Accra så har man varje måndag en populär match som kallas Monday Stars. Dit kommer exempelvis före detta fotbollsproffs och hemkommande spelare från Europa, Asien och USA. Ja från hela världen. För många fotbollspelare från Ghana är det ett måste att vara med i Monday Stars när de kommer hem till Ghana. Det handlar om att träffa gamla vänner, likasinnade och att uppleva känslan från ungdomen igen. Matchen spelas på lättflyktigt grus och det finns inga läktare eller omklädningsrum eller några bekvämligheter, ändå lockar det så många spelare och så mycket publik varje gång. Det är väldigt osvenskt och väldigt härligt. Spelarna anmäler sig inte innan, därför vet man aldrig vilka som dyker upp. Spelarna som vill vara med åker dit innan match och säger till de två coacherna att de vill spela och berättar vem de är och vart de spelar eller har spelat. Därför blir alla matcher unika och man vet aldrig vad som kan väntas. Däremot vet man att det blir bra fotboll med mycket känslor! Gillar man fotboll och afrikansk passion för fotboll så är det här stället att besöka om man är i Accra.

Proffsträning vid Lizzy´s Sportscomplex

Det finns en annan plats, även den i East Legon, som också lockar hemvändande fotbollsspelare. Det är Lizzy´s Sport Complex där det finns flera olika planer och pool och gym och allt annat man kan önska sig. Dessutom finns där en erkänt fenomenal tränare som tidigt varje morgon håller fotbollsträningar för proffs, före detta proffs eller de som vill bli proffs och kan betala för träningen. För det kostar, de betalar direkt till tränaren, lite diskret, efteråt. Hur mycket beror på vem man är. Det gäller också att visa honom respekt och att komma i tid varje morgon. Gör man inte det så blir det straff. Straff genom exempelvis 100 armhävningar eller några varv runt planen. Här är det militärisk disciplin som gäller och ingen svensk slapphet. Och samma gäller för alla oavsett vem man är. Det är en träning ,man kommer till för att hålla igång på toppnivå och för att bli bättre. Det är en väldigt bra tränare och nivån på de spelare som deltar i träningarna är hög eftersom det mestadels är proffs på olika nivåer. Bara en sån sak att få chansen att träna tillsammans med en Black Stars-spelare är utvecklande och hedrande. Ja, även spelare på landslagsnivå dyker upp på dessa träningar. Träningarna är oerhört professionella och upplägget är det ultimata med en mix av kondition, styrka, teknik och spelmoment. Om man som spelare befinner sig i området på semester så är det en riktigt god idé att träna här på morgnarna. Kanske till och med förlägga en eller två försäsongsveckor där. Då lär man garanterat komma bäst tränad till sitt lag när träningarna kör igång på allvar inför säsongen.