Malmös kändaste fotbollsklubbar


Malmös kändaste fotbollsklubbar

Att fotboll är stort i Sverige är något alla vet om. Barn från alla åldrar i Sverige testar på fotboll och detta gäller självklart inte bara i vårt avlånga land utan fotbollen spelas i hela världen. Det är världens största sport och har flest antalet supporters. Sporten är bra för att den är billig att utföra då det enda riktigt nödvändiga som behövs är en boll och fantasi. Detta gör att många fattiga länder utöver mycket fotboll då det inte behöver kosta så mycket som andra sporter.

Det går inte att missa de oräkneliga antalet fotbollsplaner som finns runt om i Sverige. Nästan varje skolgård har en och varenda kvarter finns det något fotbollsrelaterat inom. Därför finns det naturligt väldigt många stora fotbollsklubbar i hela landet. Hela vägen från Kiruna ner till Malmö. Men Malmö är väldigt stor när det gäller fotbollen. Det finns flertalet klubblag i den fina staden. Det finns till exempel anrika Malmö FF som är en av Sveriges bästa fotbollsklubbar genom tiderna. Det finns även flertalet andra klubbar då staden är så pass fotbollsintresserad.

Klubbarna

Klubbarna
Klubbarna

Först och främst har vi Malmö FF som har under många år varit bland de bästa i hela Sverige och tidvis i hela Europa på fotboll. Malmö FF har hela 20 gånger krönts svenska mästare i fotboll, hela 14 gånger vunnit svenska cupen och kom till dåvarande Champions League final säsongen 1978/79. Malmö FF var till exempel Zlatan Ibrahimovic klubb då han tog steget till professionell fotboll. Zlatans karriär är numera legendarisk inom svensk fotboll. En annan klubb som är väldigt stark från Malmö, speciellt på damsidan är Fc Rosengård. De har på sina 32 år i högsta divisionen blivit svenska mästare hela 11 gånger och vunnit svenska cupen totalt 5 gånger. Rosengård är känd som en av Sveriges damfotbolls allra framgångsrikaste och respektingivande föreningar. Under åren har flertalet stjärnspelare spelat i klubben från hela världen. Under åren har Rosengård också varit hemma arena och flertalet Svenska landslagsspelare. En till förening är Kvarnby Ik, som tillhör en mycket mindre förening i Malmö. De spelar i division 4 och spelar sina matcher på Bäckagårdens idrottsplats.

Denna klubb är ett tecken på hur många klubbar det finns i Malmö. Det finns alla nivåer från ungdomsfotboll till den allra högsta nivån. Vilket gör Malmö till en perfekt stad för fotbollsspelande ungdomar. Fortsätter vi kolla till klubbar så finner vi FBK Balkan som är formad av spelare från dåvarande Jugoslavien. De spelar i division 3 och är känd för att ha en hög mångfald inom klubben. Men mest känd är det för att vara Zlatan Ibrahimovic moderklubb innan han rörde sig vidare. Ännu en klubb i Malmö är Bunkeflo IF. Klubben spelade mellan åren 2017 till 2019 i damallsvenskan vilket är väldigt imponerande på tanke att klubben bildades så sent som 2008 på grund av en sammanslagning av de två olika klubbarna Bunkeflo IF och Limhamn IF. Man kan helt enkelt säga att Malmö är en riktig fotbollsstad med bra fotboll på alla nivåer man kan söka. Vilket gör det bra för både utövare och åskådare.