Portugisiskt derby


I Lissabon är i princip alla fotbollstokiga mer eller mindre, och det syns allra mest när det är dags för Derby Eterno. Derby Eterno, eller Derby de Lisboa, kallar man det när stadens stora fotbollslag Benfica och Sporting Clube de Portugal möts.

Över 350.000 invånare i Lissabon är medlemmar i någon av de två klubbarna och när de möts exploderar staden i rött och grönt. Grönt för Sporting Clube de Portugal och rött för Benfica. Klubbarna i Lissabon är nära sammanflätade genom historien. Ursprungligen var de till och med en klubb men splittrades 1904. Det första derbyt hölls tre år senare och ur det kom alla de heta derby-känslorna. Dessutom stärktes rivaliteten när åtta Benfica-spelare valde att gå över till Sporting Clube de Portugal innan derbyt. Rivaliteten lagen emellan går alltså mer än 100 år tillbaka.

Snabb kontakt

Vill man snabbt anknyta till en taxichaufför eller annan lokalbefolkning så kan man börja med att fråga vilket lag de håller på. Då kommer de garanterat att gå igång. Vill man komma dem ännu mer inpå djupet så kan man alltid se till att läsa på lite om lagen och spelare och matcher och annat. Vill du imponera så börja nämna alla svenska spelare som spelat i någon av klubbarna. I Benfica till exempel har representerats av svenska spelare som Stefan Schwarz, Jonas Thern och Glenn Strömberg. Dessutom har Sven-Göran “Svennis” Eriksson tränat laget. Du kan absolut inte vara i Lissabon och missa att det är match. Och efter en match är det oundvikligt att se vilket av lagen som gått segrande ur striden. Benfica är också det lag som har stort övertag i hur många ligatitlar man vunnit. En sak som är fascinerande är att lagens arenor ligger väldigt nära varandra, endast några kilometer är avståndet mellan Sportings Estádio José Alvalade och Benficas Estadio dá Luz. Men trots den stora rivaliteten och det faktum att det är Portugals hetaste match så är det väldigt sällan det blir riktigt bråk mellan supportrarna. Benfica blev ganska direkt ett folkets lag samtidigt som Sportings fick en lite fina stämpel. Under 1950-talet värvade Benfica många spelare från afrikanska kolonier, däribland storspelaren Eusébio från det som idag heter Moçambique. Där blev det kallt mellan klubbarna eftersom Sporting ansåg sig ha rätt till honom. Derby Eterno följs alltid världen över av utflyttade portugiser, särskilt i de tidigare portugisiska kolonierna som exempelvis Angola och Moçambique.

Dyra biljetter

Det allra första derbyt dem emellan slutade med 1-2 seger till Sporting, det var den 1 december 1907. 25 augusti 2018 slutade Derby Eterno 1-1. Till derbymatchen i februari 2019 på Jose Alvalade Stadium är de runt 50.000 biljetterna i princip slutsålda flera månader innan. Trots att de kostar från 1000 svenska kronor och uppåt. Om man nu planerar in en trip till Lissabon för att se fotboll så får man inte missa alla vackra stränder, de små byarna uppe bland bergen eller de gamla stadsdelarna i staden. Alfama, den gamla stadsdelen har mysiga små gränder och lite varstans finns genuina små restauranger som är mer som att komma hem till någon.