Rivaliteten genom livet


Känslan när två lag från samma stad möts i en match är otrolig, fans samlas bättre än någonsin när deras favoritlag ska möta ett rivaliserande lag och ofta får man ta till utökad säkerhet. Det är inte ovanligt att dessa derbyn leder till bråk mellan supportrar, något som egentligen inte tillhör sporten alls men det intensiva i mötet spelar upp dess fans och leder tyvärr till bråk som klubbarna helst inte vill beblanda sig med. Så länge människan funnits har rivaliteten varit närvarande, ett behov av att alltid vara större och bättre än någon annan. Men det är inte bara inom sport som detta märks av, det börjar redan i skolan. Här kämpar man mot varandra i tystnad för att var den som kan mest, den som snabbast lär sig nya saker och kan svara på lärarens frågor. Detta fortsätter uppåt i åldrarna men det är inte alla som är med och ”tävlar” när man börjar nå högstadiet, en del har inte lika lätt för det akademiska och då blir tävlandet trist.

Orimliga krav

Även på arbetsplatser kan man se rivalitet, här vill man bli den som chefen vänder sig till och ger beröm för väl utfört arbete. En del arbetsplatser drar även nytta av detta, man anordnar tävlingar som ska motivera medarbetarna att arbeta bättre, hårade och mer effektivt. Jag arbetade i en kundtjänst där man använde sig av just denna metod, vi som medarbetare hade krav på antal samtal per dag. Oavsett om det ringde tillräckligt mycket kunder för att alla skulle kunna nå detta krav så förväntades man nå dit ändå. Det blev en tävling om vem som snabbast kunde lösa kundernas problem, men det var inte alltid en bra väg att gå. En hel del kunder fick sitta länge i kö och vänta på en lösning att testa, sedan ringa tillbaka och köa igen när detta inte fungerade.

Studera och dra lärdom

Rivalitet och tävling kan göra just detta, försämra kvalitén på sådant vi borde lägga ner mer tid på. Dock kommer vi förmodligen aldrig sluta tävla, och det finns positiva aspekter med rivaliteten. När det kommer till rivalitet i spel och sport bidrar det till en vilja att bli bättre, möter man ett lag som spelar bättre än det egna vill man självklart se till så man vinner nästa möte. Detta gäller inte bara i fysiska sporter, även när det kommer till online sport som exempelvis blackjack. Även om man inte kan se dem i fysisk form så är mönstret tydligt hos den som spelar även online, man får en chans att studera mönster hos sina mot- och medspelare samt öva på sina färdigheter så kan man kanske nästa gång slå dem i sitt eget spel.

Rivaliserande bröder

Rivaliteten startar dock i det egna hemmet, tillsammans med sina syskon tävlar man om saker som mat, leksaker och uppmärksamhet. Även om detta är jobbigt för föräldrarna så kan det bidra till något positivt, så länge det utnyttjas på ett positivt sätt. Det finns ett praktexempel på detta, syskonparet Alistair och Jonathan Brownlee. Dessa två män växte upp under samma tak och började tävla med varandra från den stund Jonathan föddes, de tävlade om precis allt och ingenting. Vem som kunde springa fortast, vem som var bäst på badminton. Det är dock viktigt att man som förälder stoppar fysiska bråk och tjafs, istället bör man uppmuntra till den typ av tävling som gjort dessa två män till talangfulla sportare.

Nyttigt i uppväxten

Med lite tävling blir allting mycket roligare och även de enklaste spelen kan bli väldigt spännande, detta kan även göra så man pushar sig själv att hela tiden bli bättre och kunna åstadkomma mer än man annars hade gjort. Syskonrivalitet trots allt ett naturligt förekommande känslomässigt tillstånd hos barn, ett tillstånd som kan ha både positiva och negativa effekter beroendes på nivån av tävlan. Dessa bröders föräldrar såg till att rikta deras rivalitet mot någonting positivt, under loven fyllde dem dagarna med aktiviteter så som vandring, cykling och andra utomhusaktiviteter. Allt för att sysselsätta och uppmuntra sönerna att bli så bra som möjligt. Utav detta utvecklade båda sönerna en kärlek till att vara aktiva, en kärlek som lett dem till vägen mot att bli framgångsrika i Olympiska spelen som vuxna. Deras föräldrar bad dem ofta att gå ut och lät dem sedan ta ut rivaliteten bäst de ville där ute, men misstanken från sönerna är att detta var ett trick för lite lugn och ro inomhus.

Bra lärdom

Man får dock inte glömma att syskonrivalitet kan vara gynnande och hjälpa till att öka barnens sociala och känslomässiga förståelse, det lär dem också viktiga färdigheter i livet så som att bygga upp sitt självförtroende. Det lär dem också att stå på sig, känna igen olikheter och acceptera förluster. Detta kan vara bra när man sedan kommer till en sådan punkt att barnen ska ge sig in i sporter tillsammans med andra barn, en förlust känns inte lika hård om man hemma har fått lära sig att man får kämpa lite hårdare nästa gång.