Stockholms kändaste fotbollsklubbar


Fotboll är mer än en idrott för många. Det kan handla om ett intresse som gått i generationer, en dröm om att bli en sporthjälte själv, en känsla av gemenskap eller en passion som ger glädje i vardagen. I Stockholm finns det flera lag som alla är viktiga för sina fans. Det finns stora och mindre klubbar, men de mest kända är AIK, Hammarby, Djurgården och BP. Vad är det som skiljer lagen egentligen? Och vad skiljer de som hejar på respektive lag?

Vilka är lagen

Allmänna idrottsklubben, AIK är ett av de större lagen i Stockholm.  AIK grundades år 1891 och hade sin hemmaplan på Råsunda Stadion, fram tills 2013 då de bytte till Friends Arena.  År 1999 lyckades AIK ta sig hela vägen till Champions League. AIK var Stockholms innerstads första klubb, dessutom skulle vem som helst kunna vara medlem. Biljetter köps via AIKs hemsida. 1896 Bildades fotbollslaget som spelade på Ladugårdsgärdet. AIK-supportrar är kända då de ofta skapar en speciell stämning på matcherna. De har ofta en väldigt stor publik och har en ståplatsläktare som är heter ”Norra Stå” som är mycket mäktig. Det finns olika supportergrupper och tyvärr har de fått en stämpel kring att de är aggressiva, vilket inte stämmer med alla grupper. Tifo-kulturen är en viktig del för klacken och har utnämnts till Sveriges bästa.

1889 bildades Hammarbys roddförening som sedan 1897 bytte namn till Hammarby IF. Det är ett sällskap som rymmer flera sporter och i folkmun kallas Bajen. På plan är de för det mesta klädda i vitt och grönt, men på bortaplan kan de vissa matcher ha på sig gult och svart, vilket är Johanneshovs färger, laget som Hammarby slogs ihop med för många år sedan. Hammarbys gröna färg skall vara en symbol för hopp. Supportrarna för Hammarby är många. De är kända för att sjunga och är faktiskt den allra största supportergruppen i Sverige. Hammarbysupportrar kallas ibland Söder Bröder, vilket syftar till att lager spelar på Söderstadion och de flesta supportrarna kommer ifrån södra Stockholm eller andra förorter.

Djurgårdens IF fotbollsförening bildades 1899. Hemmaplanen är Stockholms stadion, utom på vissa derbyn då de möter andra Stockholmslag och spelar på Råsundastadion som hemmalag. Herrlaget håller idag till på Tele2 arena. Tidigt ordnades organiserade resor till bortamatcher, men det fanns ingen organiserad klack. Idag tycks Djurgården ha näst flest supportrar av Stockholmslagen, och de flesta kommer ifrån Stockholmsregionen. Även Djurgården gör stora tifosatsningar. Eftersom AIK bildades samma år kallas ibland derbyn mellan dem för ”Tvillingderbyn”. DIF leder i nuläget allsvenskan.

Bromma Pojkarna är den fotbollsförening i Europa med flest aktiva medlemmar. De håller till väster om Stockholm, i förorten Bromma. BP kallas ofta för plantskolan, eftersom de har tränat upp många duktiga fotbollsspelare. Deras hemmaplan är Grimsta IP, som ligger i Vällingby. Där spelas små matcher och på Tele2 arena vid större. BP ligger för närvarande på plats 14 i Superettan.

Sammanfattningsvis

Detta är de största fotbollslagen som finns i Stockholmsområdet. De flesta supportrarna hejar på lag som är närmst dem själva, antingen geografiskt eller socialt. De är känds för olika saker, vissa för sina supportrars och den stämning som är på matcherna, andra för att ha tränat upp riktigt bra spelare. För att veta vilket man gillar mest bör man uppleva matcher och försöka känna sig in i hur det är att vara ett troget fan.