Svensk fotboll jämfört med världens


Svensk fotboll jämfört med världens

Det är ingen tvekan om att fotboll är världens största sport och man har till och med hittat bevis i Kina på att en typ av fotboll existerat redan 400 år före Kristus. Fotboll är enkelt, utrustningen är minimal och reglerna relativt lätta. I princip behöver du endast en boll och allt annat som mål, flaggor och plan går självklart att improvisera. Fotboll går att spela överallt, i en öken, mitt i stan och till och med mitt i skogen. Förutom att det går att spela i princip överallt och att det egentligen inte kostar någonting är det ju också kul, helt enkelt tre bra anledningar till att sporten är så stor.

Fotboll hemmavid

Svenska fotbollsförbundet som startades 1904 är Sveriges största idrottsförbund med över 1 000 000 medlemmar, 600 000 av dessa medlemmar är aktiva spelare i någon av de cirka 3200 diverse klubbar runt om i Sverige. Klubbantalet kan skilja sig lite från år till år då någon ibland läggs ner och andra tillkommer. Till Sverige kom fotbollen cirka år 1870 men det dröjde omkring 20 år tills den var etablerad och det som idag kallas allsvenskan bildades. Ett damlandslag startade redan 1978 och 10 år efter bildades även damallsvenskan.

De svenska framgångarna är relativt blyga jämfört med största nationerna men det startade med 1940–50 talets OS guld och brons, till sommaren när vi grävde guld i USA 1994 och slutade med 2018 års framgångar i VM då Sverige slog ut stornationerna Holland och Italien redan i gruppspelen. Intresset för damfotbollen har under de senaste åren ökat i talt med att även de skördat framgångar. 1991 och 10 år senare 2011 vann landslaget brons i VM och 2003 var det dags för ett välförtjänt silver.

Jämfört med stornationerna

I dagsläget så ligger svenska herrlandslaget enligt Fifas världsrankning på en 17e plats, i topp ligger Belgien tätt följt av Frankrike och därefter Brasilien. Fotbollens oskarsgala världsmästerskapen spelades för allra första gången i Uruguay 1930 och hade endast 13 lag medverkande. Hemmanationen stod tillslut som segrare efter en final mot Argentina där man inte kunde enas om vilken boll man skulle använda utan använde varandras fotboll en halvlek i taget. Ser man på statistiken av vem som lyckats bäst under de 21 VM som spelats historiskt sett så ligger Brasilien i topp med sina 5 stycken guld. Landet är dessutom det enda land som hittills medverkat i varenda VM som anordnats från starten av det första VM år 1930. Tyskland och Argentina ligger därefter på andra respektive tredje plats med sina 4 VM guld. Ser man totalt på VM medaljer överlag ligger istället Tyskland i topp och med sina 12 ligger de snäppet över Brasilien med sina 9 stycken. Italien med sina 7 medaljer ligger på en tredjeplats och Sverige hittar vi först på plats 12 med tre stycken medaljer. Det svenska damlandslaget har sedan starten av världsrankingen 2003 pendlat mellan att ligga på en tredje och på en sjätteplats i ranking.