Sveriges bästa fotbollslag genom tiderna


Sverige har trots sin lilla storlek ute i den stora världen några riktigt bra klubbar och i denna artikel kommer Sveriges bästa fotbollslag genom tiderna att listas. Dem flesta av klubbarna hör till dem största städerna i Sverige men det finns även några fotbollsklubbar som hör till dem mellersta städerna.

Från Ystad till Haparanda

Djurgårdens IF Fotbollsförening grundades redan 1889 i Stockholm. Laget växte sig snabbt och blev en av de största klubbarna i Sverige ganska tidigt. Man kom till final i cupen svenskamästerskapet redan 1904 men förlorade mot Örgryte IS. 1912 vinner man sin första stora titel, SM och från och med den vinsten så fortsatte klubben att vinna titlar. Djurgården IF har vunnit Allsvenskan hela sju gånger, vunnit SM-guld elva gånger samt Svenska Cupen fem gånger. Laget har även spelat europiska spel som exempelvis Champions League, UEFA Cupen samt Europa League. Laget är fortfarande ett av dem allra bästa i Sverige för tillfället.

AIK är en annan av Sveriges största klubbar som grundades 1891 på Östermalm i Stockholm och inte o Solna som många tror. AIK to guld i allsvenskan för första gången 1932 och har sedan dess varit en av Sveriges absoluta toppklubbar. AIK har genom åren vunnit åtta guld i Svenska Cupen, och hela tolv SM-titlar. AIK har också haft internationella framgångar där man bl.a. har kommit till gruppspel i Champions League, något som få lag i Sverige har åstadkommit. AIK är fortfarande i toppen på svensk fotboll.

IFK Göteborg är som namnet kanske antyder en av Göteborgs kära klubbar men också en av landets bästa genom tiderna. Klubben grundades 1904 men lev inte riktigt stora förens på 1980-talet. Man tog under 80-talet dem flesta titlar man kunde ta i Sverige, bl.a. vann man Allsvenskan, Svenska Cupen och man blev historisk då man som först svenska klubb även vann Uefacupen.80-talet var även eran för stora stjärnor som Glenn Hysén och Glenn Strömberg som blev ett med hela svenska folket. På 1990-talet fortsatte framgångarna och man var då ett av Sveriges bästa lag. Man är idag fortfarande en av landets största klubbar.

Malmö FF är Malmös stolta klubb som förutom alla framgångar i Sverige är kanske det lag som har varit mest aktuellt ute i stora europeiska mästerskap. Klubben grundades 1910 och växte sig snabbt till att bli ett av landets bösta klubbar. Man har rekord i flest titlar där Malmö FF har vunnit Allsvenskan hela tjugotre gånger, vunnit Svenska Cupen fjorton gånger och blivit svenska mästare otroliga tjugo gånger.

1079 gick Malmö FF till final i Europacupen men förlorade dock.  Malmö FF har haft flera storhetstider och senast är faktiskt nu undre 2010-talet. Malmö FF är den svenska klubb som har haft mest framgångar ute i Europa och man har kommit till slutspel i Champions League hela två gånger. Det var även i Malmö FF som hela Sveriges Zlatan Ibrahimovic började sin proffskarriär och Zlatan har alltid hävdat att det var Malmö FF som formade honom till den stora fotbollsspelare han är idag.