Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna


Då och då inom svensk fotboll så blomstrar de till lite extra. Det finns många spelare att minnas, men ofta förknippar man något oförglömligt med ett helt lag.

För att nämna några, VM-laget 1994, EM guldet som U21-truppen lyckades ta hem 2015 och för att inte nämna senaste insatsen i VM förra året, 2018 som gjorde hela lilla landet lagom fotbollstokiga. Men bakom alla lag som Sverige haft genom tiderna så finns de några spelare som alltid sticker ut. En av Sveriges allra första stora stjärnor var Gunnar Gren. Gren spelade sin första allsvenska match med Gårda BK den 1 maj 1938. Efter några år i Gårda flyttades Gren upp till IFK Göteborg där han både blev svensk mästare och skyttekung. Framgången var ett faktum och Gren reste till Italien för att försöka sig på en proffskarriär. Gren blev proffs i AC Milan 1949 och vann den italienska ligan år 1950/51. I Milan var han tillsammans med 2 andra svenskar mycket populär och tillsammans bildade de den berömda trion gre-no-li. Detta var ett smeknamn för Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. I Italien var han även i AC Fiorentina och Genova AC innan han flyttade tillbaka till Sverige för att fortsätta sin fotbollskarriär i Göteborg. Gren var med i det svenska landslaget som tog VM-silver 1958. Gren spelare sin sista allsvenska match 1964 med Gais, hela 27 år efter sin debut. 1946 var Gunnar Gren den första svenska fotbollsspelaren som tilldelades guldbollen, som landets bästa fotbollsspelare.

Henrik Larsson

Henrik Larsson startade sin fotbollskarriär i Högborgs BK, men sitt stora genombrott fick han i Helsingborgs IF då resten av världen fick upp ögonen för honom. Den nederländska klubben Feyenoord köpte Larsson för 3,8 miljoner kronor och hoppades på bra leverans av svensken. Fast tiden i Nederländerna gick tyvärr inte som önskat och Larsson gick istället till Celtic där han blev en stor fotbollsikon och karriären var på fart igen. Senare i sin fotbollskarriär spelade han både i Barcelona och i Manchester United. Han har hunnit med många fina ligatitlar genom åren. 1993 gjorde Larsson sin debut i landslaget i en match i VM-kvalet. Larsson har vunnit guldbollen, Sveriges bästa fotbollsspelare 2 gånger. Han avslutade sin fotbollskarriär som tränare för Landskrona BoIS, men höll bara på i 3 säsonger.

Zlatan Ibrahimovic

Förmodligen den största av dem alla genom alla tider. Det kommer krävas mycket för att någon någonsin ska slå denna mannen. Zlatan har varit utlandsproffs i 17 år. Under denna tiden har han hunnit med att vinna ligan 11 gånger, med 5 olika klubbar i 4 olika länder. Zlatan har vunnit skytteligan i italienska serie A 2 gånger och 3 gånger i franska Ligue 1. 2013 blev Zlatan rankad som den fjärde bästa fotbollsspelaren i världen. Från 2001 till 2016 gjorde Zlatan 62 mål i landslaget och blev den bästa målskytten genom tiderna. Zlatan har tagit hem priset guldbollen hela elva gånger. Det säger väl sig själv, här har vi Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna – Zlatan Ibrahimovic.