Världens hetaste derbyn – Del 1


I denna bloggserie tänkte jag titta på några av de tuffaste derbyn som spelas runt om i världen, inte bara tuffa från spelarperspektiv utan också från åskådare och huliganer. Just derbyn är riktigt prestigefyllda då det innefattar två lag från ett och samma område eller stad, så som Stockholmslagen AIK mot Hammarby eller Djurgården. När som helst som något av dessa tre lag ställs mot varandra, brukar det gå hett till, vare sig det rör sig om fotboll, hockey eller bandy, för att nämna några av sporter som dom är verksamma inom.

Sheffield United mot Sheffield Wednesday

Först ut har vi två lag från England och staden Sheffield, där vi hittar lagen United och Wednesday. Första gången som dessa två lag ställdes mot varandra var för 157 år sedan, 1860. Under denna långa och anrika historia har detta derby blivit det jämnaste derbyt i England där United har 45 segrar mot Wednesdays 42, med 40 oavgjorda matcher.

Det största mötet lagen emellan gick av stapeln 1993 då de möttes i semifinalen av FA Cup där Wednesday tog hem segern med slutsiffrorna 2-1, efter förlängning.

Portland Timers mot Seattle Sounders

Nu må dessa två lag inte komma från samma stad då det skiljer 27 mil mellan dem men ur ett amerikanskt perspektiv är detta mer eller mindre inpå varandra. Detta är MLS Western Conference största ”hatmatch” och den match som lockar till sig flest åskådare. Men till skillnad mot exempelvis engelska matcher så är dessa betydligt lugnare när det gäller våld mellan åskådare och fans. Men det är fortfarande enorm prestige som står på spel. Det har gått så långt att även borgmästaren och hans stab från respektive stad slagit vad mot varandra där Portlands borgmästare bland annat förlorat ett vad och tvingas bära en Seattle Sounders halsduk under en hel dag.

Lyon mot Saint-Etienne

Denna rivalitet som härstammar från Rhone-alperna är också känd som “Le derby”. Det skiljer bara ett par mil mellan lagen vilket har resulterat i ett stort antal matcher mot varandra med start från 1951. Saint-Etienne representerar arbetaklassen samtidigt som Lyon representerar den mer högavlönade skaran.

Arbetarklassens lag har här övertaget över motståndarna med tio ligatitlar mellan 1957 och 1981. Laget lyckades också under 1976 nå finalen i European Cup. Men från 2002 och framåt har Lyon fått revansch och återställt balansen mellan lagen efter att ha vunnit sju raka Ligue 1 titlar. De två lagen återfinns idag bland de sex bästa lagen säsong efter säsong och än idag har mötena mellan lagen hög prestige.

Dynamo Moskva mot Spartak Moskva

Rysslands huvudstad Moskva är en riktigt stor stad med närmare 17 miljoner invånare. Staden har således också flera riktigt stora klubbar så som CSKA, Lokomotiv och Torpedo men det tuffaste och äldsta derbyt står dock mellan Dynamo och Spartak. Spartak har inte vunnit ligan sedan 2001 och Dynamo sedan 1976 men det gör inte mötena mellan dessa två mindre prestigefyllda.

Spartak grundades 1922 och Dynamo året därpå. Sedan dess har laget gång på gång ställts mot varandra och varje gång de möts går det i regel hett till, inte bara på plan utan även vid sidan av, bland åskådarna.