Världens hetaste derbyn – Del 10


Detta blir den tionde och sista delen genom sportens värld och derby möten. I nästa inlägg kommer jag att skifta fokus från sport till affärsverksamheter och de största ”derbyn” eller konkurrens som finns där, så som Apple och Samsung. Men nog om det, nu är det sport som gäller och då fotboll. Nedan kommer vi att titta lite närmare den konkurrens eller spänning som råder mellan Spaniens två största fotbollslag, Barcelona och Real Madrid. Det kan råda hat eller konkurrens mellan lokala lag och nationer, samt allt däremellan och det är där som vi skulle placera möten mellan Barcelona och Real Madrid.

Det Bobby Robson en gång sa om situationen mellan dessa två lag kunde inte ha beskrivit situationen bättre. Katalonien är ett samhälle inom samhället och FC Barcelona är dess armé. Det finns ingen större stolthet i regionen än stadens fotbollslag och det är oerhört mycket heder som står på spel varje gång laget intar fotbollsplanen och tveklöst mest av allt när man möter värste konkurrenten, Real Madrid.

La Liga möten

Mötet mellan dessa två lag går under namnet “El Clasico” och har en väldigt lång historia bakom sig, som sträcker sig till 1929, året då La Liga skapades. Sedan 1929 vilket var första säsongen har lagen mötts varje år. Sammanlagt har lagen mötts 174 gånger i La Liga matcher där den senaste matchen hölls i april månad, 2017 och som såg Barcelona gå som segrare ur mötet med slutsiffrorna 3-2. Men när det gäller den sammanlagda ställningen så är det Real Madrid som har övertaget med 72 segrar sammanlagt över Barcelonas 69 segrar. El Clasico har också slutat oavgjort 33 gånger under dessa 174 matcher. Real leder också antalet gjorda mål sammanlagt med 283 mot Barcelonas 277.

Copa del Ray matcher

När det gäller Copa del Ray är det däremot Barcelona som har övertaget över Real Madrid med 14 segrar över Reals 12 med 7 oavgjorda matcher. Men oavsett vad det är för matcher vi pratar om, La Liga, Copa del Ray, UEFA eller vänskapsmatcher, rivaliteten finns där och kommer alltid att finnas, så länge båda lagen spelar på samma nivå. Om vi tittar totalt sett över åren och sammanställer alla typer av matcher som de två har spelat, då har Real Madrid lyckats vinna 97 av sammanlagt 266 matcher med 59 som slutat oavgjort. Här är dock Barcelona överlägset, med 110 segrar och 28 fler gjorda mål än rivalen.

En sak är dock säker, när som helst dessa två lag möts så bjuds vi på underhållande fotboll. Det är sällan man lämnar en El Clasico match utan ett leende på läpparna. Då det står så mycket prestige på spel så väljer man inte att hålla tillbaka på krutet och spela avvaktande spel, tvärtom. Här ska det vinnas och gärna vinnas med så stor målskillnad som möjligt så det är en väldigt underhållande fotboll med stort fokus på anfall. Det senaste mötet under april 2017 bevisar detta med slutsiffrorna 3-2 till Barcelonas fördel.