Världens hetaste derbyn – Del 2


Detta blir mitt andra inlägg i denna bloggserie där jag tittar på tuffa derbyn mellan olika lag, runt om i världen. I detta inlägg kommer jag titta närmare på fotbollslag från Tyskland samt Bulgarien. Men först ut har vi ett derby som av den lokala polisen klassas som det mest våldsamma derbyt inom landet.

Hamburg mot St. Pauli

Dessa två lag tillhör inte nödvändigtvis toppen inom tysk fotboll, inte när det gäller spelkvalité eller resultat även om Hamburg SV har lyckats vinna sex nationella titlar tillsammans med fem europeiska. Men annat är det när det gäller våldsamheter, då derbyt är av tysk polis klassat som det våldsammaste derbyt i landet. HSV är tveklöst den större av de två klubbarna och med det klart bästa resultatet inbördes mötes, men detta har inte hindrat lagens supportrar att drabbas samman, när lagen mötts.

Lagen var en gång i tiden på lite jämnare nivå, och St Pauls seger i 1947 års Hamburg Championship satte laget på kartan bland tysk fotboll. Nu för tiden är det Hamburg som har det klara övertaget men under 2011 lyckades St Pauli för första gången på 34 år, vinna en derbymatch. Detta var dock långt ifrån en problemfri match, då den till att började med tvingades skjutas upp på grund av regn i Hamburg, vilket ledde till en massa skitsnack från St. Paulis sida. Hamburg supportrar svarade med att attackera en pub som var ett tillhåll för rivalens supportrar. När slutsignalen gick i matchen och det stod klart att St. Pauli vunnit, tvingades kravallpolisen storma och bryta upp slagsmål som uppstått och använda sig av tårgas och pepparsprej, med andra ord en helt vanlig, lugn dag i Hamburg.

Cska Sofia mot Levski Sofi

Även om detta derby går under namnet ”Det eviga derbyt” så är de ten revalitet som startat betydligt senare jämfört med många andra lag. Rivaliteten sträcker sig tillbaka till gamla lag i militären, och fortsatte sedan in på fotbollsplanen efter att lagen skapats. CSKA skapades 1948 och ganska snabbt dominerade laget bulgarisk fotboll genom att vinna åtta titlar under 50-talet, efter många tuffa möten med det betydligt äldre laget, Levski. Under de kommande sex årtiondena har CSKA vunnit 31 ligatitlar gentemot Levskis 26. Dock har inget av lagen vunnit den nationella ligan sedan 2008, något som har gjort att rivaliteten mellan lagen bara ökat, framför allt hos deras supportrar.

Den värsta tumulten skedde under 1985 års final I Bulgarian Cup, en match som såg två tveksamma straffar, två röda kort och en rad domarbeslut som många ifrågasatte, framför allt spelarna. Matchen vanns av CSKA med 2-1 men efter slutsignalen uppstod det slagsmål mellan spelare från båda lagen, ett slagsmål som varade flera minuter trots polisens försök att skilja parterna åt. Resultatet blev att båda lagen upplöses och fem spelare blev avstängda på livstid, däribland den historiske spelaren Hristo Stoichkov. Dessa beslut skulle dock upphävas och lagen fick återvända till spelet, likaså de fem drabbade spelarna.