Världens hetaste derbyn – Del 3


I min tredje del där jag skriver om tuffa derbyn och rivaliteter mellan lag runt om i världen, tänkte jag nu titta på ett derby från Irland, Rumänien och Italien. Först ut har vi Irland och lagen Glentoran mot Linfield.

Glentoran mot Linfield

Matchen som också är känd under namnet “Belfast’s Big Two” var en match som brukade gå mellan Linfield mot Belfast Celtic. Dock valde de sistnämnda laget att lämna ligan under 1948, efter en kravall som uppstod där tre av lagets spelare skadades, varav en med brutet ben. Istället för Belfast Celtics blev nu Glentoran Linfields största motståndare. Det kanske är svårt att tro men religion har spelat en liten roll i denna rivalitet och resulterat i ont blod lagen mellan. Men den största orsaken, som hos så många andra derbyn, är kampen om att vara det bästa laget, att vinna flest matcher. Till dags datum har Linfield ett klart övertag över den värsta rivalen med 51 ligatitlar mot Glentorans 23. Dessa två är utan tvivel de två största lagen i ligan då inget annat lag har mer än sex titlar. Lagen har regelbundet drabbats samman sedan så långt tillbaka som 1887 och derbyt sker i regel på Boxing Day, vilket motsvarar annandag jul för oss. Jag skriver i regel då ligan ibland ställer in mötet då man befarar oroligheter och våld.

Dinamo Bucharest mot Steaua Bucharest

Nästa stora rivalitet hittar vi i Rumänien, mellan de två lagen från Bukarest, Dinamo och Steaua. Lagen har länge varit de två stora dominanterna inom rumänsk fotboll, bortsett från en femårsperiod mellan 2007 och 2012 där inget av lagen lyckades vinna ligatiteln. Detta var första gången som det gått fem år utan att något av lagen vunnit ligan, sedan lagen skapades strax efter andra världskriget. Steaua har dock visat vart skåpet ska stå genom att ha tagit hem de tre senaste ligatitlarna, vilket gör att laget nu sitter med 26 titlar mot Dinamos 18.

Under ett derby som spelades 1985 släppte arrangörerna in otroliga 120 000 åskådare på arenan, för att få se matchen. Det uppges ha varit så trångt att spelarna till och med hade svårt att göra inkast från sidolinjen. Omständigheterna och förutsättningarna har ändrats en aning sedan dess men rivaliteten finns fortfarande kvar, vilket man kunde se under match som gick av stapeln 1997 där Steaua vann med 3-1. Dinamos fans blev så rasande att de satte eld på bensinfyllda tunnor, innan de la benen på ryggen och försvann.

Genoa mot Sampdoria

Derby della Lanterna (Lighthouse Derby) har fått sitt namn från Torre della Lanterna, en fyr som vakat över staden Genovas hamn i över tusen år. Genovas fotbollslag är inte riktigt så gammalt då laget grundades 1893 vilket dock gör dem till Italiens äldsta lag.

Detta kan ställas i kontrast med Sampdoria, som är Italiens yngsta fotbollsklubb på professionell nivå, då laget grundades 1946. Lagen delar Stadio Luigi Ferraris som hemmaarena och har under åren haft några riktigt tuffa möten mellan dem. Men rivaliteten lagen mellan sägs ligga så långt tillbaka som från det andra puniska kriget som pågick lite över 200 år före Kristi födelse där motståndarna stod på var sin sida om kriget.

Till skillnad mot derbyt mellan HSV och St Pauli så är detta derby de minst våldsamma av alla derbyn. Det handlar mer om att jävlas med motståndarna och med skämt och lite skitsnack, än att ta till handgemäng och våldsamheter. Derbyt är idag mer en tradition är något annat.