Världens hetaste derbyn – Del 4


Vår resa genom tuffa derbyn och prestigefyllda möten fortsätter. Detta blir den fjärde delen i denna serie där jag tittar närmare på lag som har en historia av tuffa derbyn eller rivalitet med andra lag i deras närhet. Först ut i denna, den fjärde delen hittar vi två portugisiska lag, Benfica och Sporting.

Benfica mot Sporting

Det skiljer bara drygt 1,6 kilometer mellan dessa två lag, men klassmässigt skiljer det flera mil. Benfica grundades av en grupp studenter under 1904, under namnet Sport Lisboa e Benfica. Ärkerivalen Sporting Clube de Portugal grundades två år senare och året därpå, 1907, hölls det allra första derbyt mellan de två lagen. Innan matchen lockade Sporting över åtta spelare från motståndarlaget med löfte om bättre anläggning och utrustning, vilket man också kunde se när spelarna kom ut för att spela den andra halvleken i ett helt nytt matchställ.

Derby de Lisboa har spelats totalt 299 gånger sedan 1907 och av dessa har Benfica vunnit 130 matcher mot Sportings 108 med 61 oavgjorda möten. Senaste gången lagen möttes, under december 2016, gick Benfica som segrare ur mötet efter 2-1 i slutresultat. Nästa officiella möte lagen mellan kommer att ske den 23 april i år.

Newcastle United mot Sunderland

Om det är två lag som verkligen inte gillar varandra och där det konstant råder heta känslor så är det mellan Newcastle United och Sunderland. Det spelar ingen roll om de slåss i botten på ligan, eller tjafsar om vem som har flest troféer, vad det än gäller så är stämningen garanterat spänd när dessa två möts. Det som till en början vara mer en kommersiell rivalitet har utvecklats till hur stämningen är idag mellan lagen. Första gången lagen möttes var under 1883 och redan från första matchen var rivaliteten ett faktum. Vissa fans har gått så långt att de bojkottar bacon då det är rött och vitt, vilket är motståndarnas färger eller att dom inte äger Suger Puffs då en spelare i motståndarlaget gör reklam för dem. Den värsta sammandrabbningen mellan fansen skedde i mars år 2000 när omkring 70 personer möttes för att göra upp. Resultatet blev en person med hjärnskada och en mängd andra allvarliga skador. Följden blev att upp emot ett dussin fans dömdes till upp emot fyra års fängelse.

I modern tid är det tveklöst Sunderland som har övertaget när lagen möts. Tittar vi på de senaste gångerna lagen mötts i Premier League så matcherna antingen slutat oavgjort eller med en seger för Sunderland. Vi måste gå tillbaka till 2011 för att hitta senaste gången Newcastle lyckades vinna detta prestigefyllda derby. Sunderland har vunnit de sex av de senaste tio matcherna där tre har slutat oavgjort och endast en har slutat med en förlust. Målskillnaden från dessa matcher talar också sitt tydliga språk med 16 gjorda mål för Sunderland mot blygsamma 5 för Newcastle United. Under de senaste mötet i Premier League, en match som spelades den 20 mars, slutade 1-1.

Då Newcastle blev nedflyttat är det svårt att säga när lagen kommer att få mötas nästan gång. Först måste man ta sig upp till Premier League igen. Som det ser ut nu så är laget dock på god väg då man leder Championship i skrivandes stund.