Världens hetaste derbyn – Del 5


Då var det dags för den femte delen i denna serie där jag tittar lite närmare på lokala derbyn eller prestigefyllda matcher med enormt hög rivalitet. I det senaste inlägget tittade jag på de portugisiska lagen Benfica och Sporting samt engelska lagen Newcastle United mot Sunderland. I denna del tänkte jag först ut skriva om de franska lagen Real Betis mot Sevilla.

Real Betis mot Sevilla

Är det sol ni är ute efter i kombination med bra fotboll, då är det till franska Sevilla ni ska åka. Inte nog med ett hett klimat, ni kan även få ta del av den heta stämningen mellan Sevilla och Real Betis, en rivalitet som grundar sig klasskillnader.  Sevilla Football Club grundades 1905, delvis av engelska tjänstemän arbetandes på gruvbolaget Riotinto efter at ten av företagets direktörer vägrade plocka in spelare från arbetarklassen. Real Betis Balompie grundades fyra år senare och bestod då mestadels av spelare från arbetarklassen. Första derbyt spelades 1916 och Sevilla vann då med 22-0.

Även om lagen inte längre är definierade eller fördelade efter klass, så klubbarna fortfarande två väldigt olika lag. Sevilla har skördat en mängd framgångar både nationellt och internationellt samt vunnit de flesta derbyn som spelats. Betis har haft det betydligt svårare och hoppat upp och ner mellan divisionerna.

Corinthians mot Palmeiras

Två lag hemmahörande i Sydamerikas största stad, São Paulo belägen i Brasilien. Staden är hemmaort för lagen som utgör Paulista derbyt, Corinthians mot Palmeiras. Detta derby anses vara ett av de hetaste och tuffaste mötena på kontinenten. Corinthians är utan tvivel folkets lag efter att laget grundades 1910 av fabriksarbetare som inspirerats av besöket av ett engelskt amatörlag, Corinthian FC. Lagets fans utgör än idag till stor del av arbetarklassen, som kan identifiera sig med klubbens tuffa uppgift och svårigheter. Det tog hela 80 år innan man tog hem sin första nationella titel och över 100 år innan man fick något man kunde kalla en värdig hemmaplan.

Corinthians huvudmotståndare Palmeiras grundades fyra år efter Corinthians av personer med italiensk härkomst. Skapandet av detta lag ansågs av manga vara ett förräderi, en uppfattning som finns kvar än idag.  I april 2016, när fans drabbade samman inför ett stundande derby, sköts en av åskådarna till döds. Det råder inga tvivel om att det verkligen går hett till när lagen möts.

Partizan Belgrade mot Red Star Belgrade

Här kan vi prata om dominans, då antingen Partizan eller Red Star Belgrade har vunnit 13 av de 14 säsonger som spelats sedan landet delades upp från tidigare Jugoslavien. Rivaliteten lagen mellan är stor och kan ses långt tillbaka i historien. Bägge dessa klubbar skapades efter inbördeskriget i Jugoslavien, där Red Stars skapades av kommunisterna och Partizan skapades av militära officerare.

Det är inte första gången som kommunism ställs mot en militär som inte delar deras värderingar vilket gör att man inte håller direkt höga värderingar för sina motståndare, något som också syns klart och tydligt så fort lagen möts. Ett problem är att det bara skiljer 400 meter mellan lagen, rent geografiskt sätt, vilket gör att fans drabbas samman allt för ofta.