Världens hetaste derbyn – Del 6


Här kommer den sjätte delen i min serie där jag skriver om prestigefyllda och tuffa derbyn och möten runt om i världen. I detta inlägg vänder jag blicken till Premier League och England samt den grekiska ligan.

Arsenal mot Tottenham

Till skillnad mot många andra derbyn som jag skrivit om här och som jag kommer att skriva om, så har är i regel detta derby betydelselöst, I alla fall när det gäller placering i ligan mer än den prestige som följer att sluta före motståndarna i tabellen. Med betydelselös menar jag att dessa möten sällan är avgörande eller gällandes någon titel. Tottenham kan ses hoppa upp och ner i listan och stundom ta sig upp bland de fyra översta placeringarna i ligan samtidigt som Arsenal är mer eller mindre ett permanent topp 4 lag.

Även om mötena i regel inte har någon större påverkan på ligaspelet så är dom fortfarande väldigt betydelsefulla från en prestigefylld aspekt. Detta är Londons största derby där två lag med miljontals fans möts. Första gången som lagen ställdes mot varandra var 1887, när Arsenal fortfarande var beläget i Kent. Redan då gick det hett till mellan lagen men det värsta mötet skedde 1922, där matchen var så våldsam att FA hotade med att stänga ner arenorna när lagen möttes, alltså hålla matcher utan publik. Fientligheterna avtog sedan en aning och det var relativt lugnt fram till 1950, inte tack vare FA utan på grund av att lagen under denna period spelade i två olika ligor, bortsett från två säsonger. Sedan dess har lagen spelat i samma liga bortsett från en säsong, och rivaliteten kom således tillbaka igen.

Olympiakos mot Panathinaikos

Näst ut har vi den grekiska ligan och två lag som härstammar från Aten och Piraeus. Från Aten kommer Olympiakos, som I grund och botten utgjordes av överklassen i Aten samtidigt som Panathinaikos ursprung härstammar från Piraeus och arbetarklassen. Detta derby är ett av de mest kända derbyn i världen och går under namnet ”Derby of the Eternal Enemies” vilket översatt på svenska blir slaget mellan de eviga fienderna.

Fördelat mellan de två lagen så har de dominerat den grekiska fotbollen under flera årtionden och tillsammans har det 63 av totalt 80 nationella ligatitlar. Inget annat lag har vunnit ligan sedan 1994, alltså för 23 år sedan. Olympiakos har här övertaget i detta eviga derby med 43 titlar kontra 20 för Panathinaikos. Bland dessa 43 titlar så har man vunnit 16 av de 18 senaste ligorna. Trots denna dominans så är rivaliteten enormt hög och när lagen möts, då tvingas man sätta in kravallpolis och det är inte ovanligt att man får se fyrverkeri samt tårgas under dessa matcher. Det hör också till vanligheterna att vi får se skadade supportrar men också skadade spelare eller tränare. Under en match som spelades 2015 tvingades en Olympiakos uppsöka vård efter att ha träffats av ett signalskott. Ett av de värsta mötena skedde under 2012 när Panathinaikos fans satte eld på säten och poängtavlan i deras egen arena!