Världens hetaste derbyn – Del 7


Dags för den sjunde delen i denna blogg där jag skriver lite om några av de tuffaste och kanske ännu mer, prestigefyllda möten som sker inom sporter, främst fotboll. Här nedan har vi två möten, ena hämtad från den holländska ligan och den andra från engelska Premier League.

Ajax mot Feyenoord

Ända sedan starten 1921, då lagen möttes för första gången har ”De Klassieker” som mötet kallas för i Holland, blivit en batalj mellan två holländska kulturer där Ajax representerar det klassiska, konstälskande och liberala Amsterdam och Feyenoord som representerar det industriella, hårt arbetande Rotterdam. Rivaliteten har alltid funnits där ända sedan starten, men togs till nya nivåer under 70-talet när holländsk fotboll dominerade Europa. Feyenoord vann europacupen 1970 och Ajax tog sedan hem titeln under de tre efterföljande finalerna. Men det som verkligen chockade holländsk fotboll och som fick folk att gå i taket var när 36-årige Johan Cruyff ledde Ajax till både en europacup seger samt en seger i den holländska ligan men, trots detta, blev han aldrig erbjuden ett nytt kontrakt hos Ajax. Feyenoord snappade istället upp honom men dessvärre fick se sitt nya lag förlora ”De Klassieker med 8–2, något som resulterade i kravaller på stadion. Feyenoord skulle dock få det sista skrattet genom att istället ta hem ligatiteln.

Dessvärre har rivaliteten sedan dess eskalerat bortom allt sunt och förnuft. Lagens fans möttes under 1997 på en förbestämd plats för att göra upp, något som resulterade i att en man miste livet, ett slagsmål som idag går under namnet ”Battle of Bevervijk”. Resultatet från detta blev att bortalagets fans är portade från De Klassieker.

Portsmouth mot Southampton

Vissa derbyn har inte så mycket med hat eller andra orsaker som grund till rivaliteten, utan mer baserat på det geografiska läget, då lagen är belägna på relativt isolerade platser och det finns helt enkelt inte så många att välja på, vilket gör att närmste motståndare får bli ärkerivalen. Det är också så som denna rivalitet mellan de två hamnstäderna uppstod. Detta har resulterat i att möten mellan Portsmouth och Southampton ses som möten mellan den kungliga flottan mot handelsflottan, militären mot folket.

Första gången lagen möttes var 1899 och sedan dess har det spelats 70 matcher på allra högsta nivå, även om lagen har mötts fler gånger men då inte i som del av Premier League. Lagen gick båda med I Football League under 1920 men väl där så skulle dom gå i rakt motsatt riktning, med Southampton som klättrade uppåt samtidigt som tappade mark. Detta innebar att det inte förekom några betydelsefulla derbyn lagen mellan under 1927 till 1960 och med bara fyra möten mellan 1976 fram tills 2003. Under en av dessa, senare matcher, gick det så hett till att polisen tvingades gripa hela 116 personer.

Sedan 2003 har båda lagen funnits tillsammans i Premier League vid ett fåtal tillfällen, så fans har inte kunnat ta del av rivaliteten lagen mellan, i möten på den högsta nivån. När lagen ska få chansen igen, återstår att se.