Världens hetaste derbyn – Del 8


Nu väntar den åttonde delen om möten, matcher och rivaliteter mellan lag men framför allt fans inom främst fotboll, derbyn som i vissa fall gått så långt att det resulterat i dödsfall. Hur en person kan ta saker och ting så långt, över en sport man endast tittar på, är bortom mitt förstånd. Jag förstår att man kan gilla en sport, till en nivå som kan ses som fanatisk men att man är villig att slå ihjäl någon bara för att personen håller på ärkerivalen, då måste det alla kablar vara rätt kopplade. Om bara fans kunde följa det exempel som dessa två lag och deras fans visar, då skulle fotbollsvärlden vara helt annorlunda idag!

AC Milan mot Inter Milan

Detta derby är kanske raka motsatsen från vad jag skrev om här ovan, då dessa lag och dess fans till största delen har ett relativt fridfullt förhållande till varandra. Till saken hör att lagens fans inte skiljer sig så mycket från varandra, varken när det gäller geografi, klasskillnad, politik eller religion.

Visst, nu har det inte alltid varit så. AC Milan startade 1899, då som Milan Cricket and Football Club men blott nio år efter att klubben startats valde involverade att dela på sig, då man ville ha möjligheten att plocka in utländska spelare, därav namnet Internazionale Milano eller bara Internazionale eller Inter, som laget kallas för idag. När lagen möts, går derbyt under namnet ”Derby della Madonnina

Trots en fattigare fanbas, hade AC Milan det bättre än sin rival då laget var sponsrat av däcktillverkaren Pirelli. Med pengar därifrån byggde man under 1926 den anrika anläggningen. Under 1940 fick stadion en total genomgång och Inter valde nu att låna anläggningen för att spela sina större matcher på. Detta pågick under en sjuårsperiod tills laget officiellt flyttade in på samma arena med laget som man en gång gått ifrån.

Även om det i det stora hela är en väldigt lugn och händelselös rivalitet lagen mellan så har det vid enstaka tillfällen blossat upp problem. Ett fans omgång bland annat under oroligheter under 1983, varpå lagen tillsammans arbetade hårt med att lugna ner våldet. Det var också lugnt i lite över 20 år fram tills lagen möttes i 2005 års Champions League och Milans målvakt träffades av en fyrverkeripjäs. Nu resulterade detta inte i några direkta skador och definitivt inte i några dödsfall men det blev oroligt under en period.

Nu ser det dock ut som om lagen åter kommer att splittras. Inter har under en längre period tittat över sina alternativ men det ser ut som om Inter kan få bli kvar då AC Milan har planer på att bygga en helt ny anläggning i närbelägna Portello, något som ska stå klart 2020 om allt går enligt planerna.

Jag måste säga att det är trevligt att för en gångs skull, i denna bloggserie, kunna skriva om en rivalitet som inte resulterat i våldsbenägna fans, inte resulterat i kravaller eller dödsfall utan istället se två lag, fridfullt spela sida vid sida, på samma stadium. Och situationen har varit så här sedan 1947, vilket alltså innebär 70 år tillsammans. Önskar att andra lag och fans runt om i världen hade möjligheten att se och lära från denna synergi!