Världens hetaste derbyn – Del 9


Då var det dags för den nionde delen i vår serie över spännande, tuffa och prestigefyllda möten mellan olika lag. Vi tar här en närmare titt på lag som har en lång och ibland väldigt tuff historia mellan sig. Ett bra exempel på detta kan vara möten mellan lag som AIK och Hammarby, Manchester City mot Manchester United eller New York Islanders mot New York Rangers. I denna del tittar vi på fotboll i Egypten och Tyskland.

Al Ahly mot Zamalek

Ibland rör sig rivaliteten enbart på grund av att lagen ligger i angränsande städer, i andra fall ligger det betydligt djupare än så, vilket också är fallet här i Egypten mellan lagen Al Ahly och Zamalek, där fotboll möter historia och politik.

Zamalek grundades 1911 där man då representerade den förmögna eliten i Kairo. Klubbens namn från början var Al Mukhatalat, vilket översatt till svenska blir “blandat” signifierade klubbens blandning av spelare, både från Egypten och Europa. Al Ahly I sin tur betyder “national” och har sina rötter från 1909, där man redan från start fokuserade på inhemsk talang och spelarutbud samtidigt som man ville representera den ökande nationalismen och önskan att bli självständiga utan involvering från utomstående kolonialmakter.

Det första derbyt lagen mellan hölls 1917 och var då, till en början relativt lugnt och städat, men där rivaliteten tog fart ordentligt under mitten på 1900-talet, i samband med att egyptiska premier league startades, 1948. Den dåvarande kungen, Farouk, höll Zamalekt om ryggen men det höll bara fram till 1952 när han avsattes. Hans efterträdade, General Nasser, utsågs då till president för Al Ahly. Allt denna involvering i politik och historia, gjorde att rivaliteten tog fart ordentligt och varje gång lagen möttes var det bäddat för våld mellan åskådarna. Det gick så långt att militären tvingades storma en arena under 1966 efter att fansen löpt amok. På grund av detta avbröts matchen men även Premier League, som gjorde ett uppehåll på hela fem år, innan man under början på 70-talet drog igång ligan igen.

Även om det varit tufft mellan både spelare och åskådare, så är detta derby en höjdpunkt bland inte bara åskådare i Egypten utan även runt om i Afrika, med över 50 miljoner tv-tittare som tar del av varje derby.

Borussia Dortmund mot Schalke

Det tog närmare 40 år för detta derby att verkligen ta fart men när det väl drog igång, då har inget kunnat stoppa dem. Borussia Dortmund som idag är ett slagkraftigt lag i tyska ligan, grundades 1909 men från stat var man långt ifrån ett lag att frukta. Det skulle dröja fram till 1936 innan man verkligen lyckades med något riktigt bra. Schalke i sin tur, vann det regionala mästerskapet hela 21 år i rad fram till en dag i maj, 1947 när Dortmund till sist lyckades sätta stopp för denna bjässe genom att slå dem med slutsiffrorna 3-2, mitt under en storm utan dess like. Trots att man låg under två gånger under matchen lyckades man hämta igen och med 5 minuter kvar, peta in segermålet.

Därefter gick Dortmund förlorade under det nästa 13 efterföljande ligaderbyn som hölls, mellan 1998 och 2005. Det skulle dröja fram till säsongen 2006/2007 och den allra sista speldagen under säsongen, när man för andra gången lyckades slå Schalke och därmed neka dem ligatiteln. Denna match var så bra att den fick namnet ”The mother of all derbys”

Även om Schalke dominerade dessa derbyn innan krigen, så har det varit relativt jämt mellan lagen från att bundesliga startade, detta trots att Dortmund vunnit ligan inte mindre än 5 gånger, samtidigt som Schalke fått nöja sig med inte mindre än fem andraplatser. Under 2008 höll Dortmund fans ett speciellt firande för Schalke, där gratulerade laget för sin enastående prestation, att inte lyckats vinna en ligatitel på 50 år!